FANDOM


Megártott a szocializmus és gyűlölöd a mocskos kapitalistákat?

A gépeden még Windowst használsz, de inkább az ingyenes open source felé kacsingatsz?

Tetszik a Linux, de mindegyiknek olyan fura, külföldi neve van?

Itt a megoldás!

A blackPanther OS az (UHU Linuxot[1] és a SuliX-et[2] nem számítva) EGYETLEN MAGYAR operációs rendszer!

„Egy valódi magyar megoldás tőlünk magyaroktól mindenkinek!”
Oldalcím, blackPanther[[src]]

Talán inkább "Egy valódi magyar megoldás tőlünk, magyaroktól, mindenkinek!"!

Áttekintés

Charles Barcza Károly (vector) 2002-ben kezdett fejle fordítani egy saját Linux-disztribúciót, amely igazán a magyaroké, hiszen minden magyar benne. Szerinte ezt semelyik másik Linux disztró nem mondhatja el magáról. Célja, hogy "ne függjünk egyetlen külföldi gyártó termékétől se." Ennek megvalósítására fogta a külföldi Mandrake Linux disztribúciót, magyarította, és ellátta saját logóval.

Azóta pedig több külön rendszerből csipegeti össze a rendszert. Nem mintha ez baj lenne, hiszen a disztribúciók jó része így készül. A különbség, bár a források multinacionálisak, Károly szerint "a kész autó az adott nemzeti márka terméke", csakis magyar, és azért jó, mert magyar. Az, hogy az összeszerelésen kívül semmi sem magyar benne, az valahogy mellékes.

Bp05

Miért épp párduc (pláne, Panther)?

Ehhez a disztró Wikipédia oldalát érdemes megnézni. Itt egyrészt kijelentik, hogy a rendszernek nincs köze semmilyen politikai, faji nézethez, aztán rögtön belinkelik a turbómagyar Nemzetipolo.hu[3] oldalát, ahol csodás mesét olvashatunk arról, hogy már az ősmagyarok is tiszteletben álló állata volt a párduc.

„Nimrud fiainak legendája ismert, ebben a legendában Hunor és Magyar a Csodaszarvast űzik, míg meg nem lelik az új Hazát, a Kárpát-medencében. A NIM-RU nevet a sémi akkádok írták át a sumér NIB-UR ból, ami "Hős Párduc"-ot jelent. Az akkori szokások szerint, ha valaki meghalt, nevének végéhez a TA képjelet ragasztották. A TA képjel az eltávozottat jelenti,tehát NIB-UR elvonulva az "árnyéklelkek birodalmába", halála után a NIB-UR-TA nevet kapja. Az ősi MAH-GAR hit szerint NIBURTA a "másvilágra költözött Hős Párduc" a halottak országában a Földi ügyek segítője, vigyáz a tavasz ébredésére, gondoskodik arról, hogy az elvetett magok kikeljenek, kicsírázzanak és rügybe fakadjanak. NIB-UR-TA-nak az alvilág ura NER-GAL is engedelmeskedik.”
Miért a párduc?[[src]]

Ez az oldal valóban nem tartozik semmilyen politikai, vallási, faji nézethez, azaz, ohh, wait...

„Sajnos 1000 éve a magyarság fejébe az ószövetségi, héber őstörténetet dorongolják bele, és ezzel - vallásosságnak nevezett cégér alatt- elhomályosították a Nimrud-Hagyományt. Itt van az ideje végre a felébredésnek Nimrud-Atyánk hagyományához való visszatérésünkkel, mert e nélkül mások szolgái maradunk.

Fénylátók és Híváshallók nézzetek fel az Égre és keressétek meg a csillagvirágok között a hatalmas Orion-Nimrud csillagképét, mert aki megtalálja, áhítattal nézi és csodálja, az Nimrud által megtalálja a Magyarok -Istenét is. Amikor aztán tekintetedet visszaveted a földre, gondolj arra, hogy Te is Nimrud Fia vagy.”
Miért a párduc?[[src]]

Szóval az már látszik, hogy milyen eszmei háttérrel ugrik be valakinek, hogy Párduc nevű csakmagyarcsodarendszert alkosson. A magyarok nyilvánvalóan kurvasok párduccal találkoztak. Kár, hogy a retard alternatív mondák kivételével sehol nem tesznek említést erről.

A párduc végül azért lett panther, mert angolul 1. jobban hangzik, 2. külföldön jobban érvényesül....

KINEK KELL KÜLFÖLDÖN EGY MAGYAR NYELVŰ RENDSZER???

Fejlesztői, közösség

Fejlesztői közösségről a rendszer esetében nem beszélhetünk. Van "A" Fejlesztő, v3ct0r, alias Karcsi, aki a magyar szoftvert Magyarország "Nagy-Britannia" nevű megyéjéből készíti.[4] Ott biztos magyarabbak a körülmények. A wikipédia cikkben szerepel egy Facebookos fejlesztői csoport, de a link halott, ahogyan Karcsi kooperációs készsége is.

A Wikipédia megemlít egy blackPanther Europe LTD[5] -t is, ezt a szervezetet a Google a Wikipédián kívül sehol sem találja. Az eredeti szócikk írása óta ki is törölték a Wikiről a céget, de ami egyszer felkerült a netre, az ott marad!

A weboldaluk alján van egy (hibás) link egy "IT & Telecommunication Co."[6] Facebook oldalra, de "Ltd"-ként csak a Wikipédián nevezik magukat.

„Nekünk nincs rád szükségünk, neked van ránk vagy erre a rendszerre.”
Alapszabályok és tanácsok[[src]]

A rendszer felhasználóbázisát kislétszámú hungárja turbómagyar alkotja, akik vallásos fanatizmussal tették magukévá a rendszert, és hasonló fanatizmussal hadakoznak mindenkivel, aki más operációs rendszert merészel használni. Gyűlölködőknek neveznek mindenkit, aki ellentmond nekik, legyen az "Uborkás" (Ubuntu), "Debillányos" (Debian), vagy más rendszer felhasználója. Érthetetlen, miért gyűlölködnek ővelük...

A rendszer körül már az indulás utáni években is forrtak az indulatok, a weboldal fórumán szinte csak negatív visszajelzések gyülekeztek. Így Karcsi egy elegáns huszárvágással kidobott minden felhasználót[7], és a weboldalán azóta sincs fórum, sőt tagadja[8], hogy valaha is volt. Kimondottan ragaszkodik ahhoz, hogy a bP weboldalán nem akar közösséget építeni. Arra ott van azóta a Facebook.

A kötekedőket kizárva a Facebook csoportjuk egy zárt, elit csoport, ahol valóban csak a blackPanther felhasználók maradhatnak (és melynek a létszáma 346 fő), köztük a népszerű magyar konteós, Oberle Gábor, chemtrail kutató.

Weboldal

A rendszer két weboldallal is rendelkezik: egy angol nyelvű[9], és van egy magyar[10] is -ez utóbbi rövid időre átköltözött Karcsi saját domainje[11] alá.

A magyar weboldal egy kalap szar, néha percekig tölti az oldalt, és a hiba most nem az Ön készülékében van. Tipp: Javascriptet letiltva az oldal villámgyorsan betölt. Vajon hol a hiba? És milyen szkript fut le a háttérben?

A magyar oldal tartalmának hasznos része kizárólag blackPanther rendszer alól elérhető. Vannak olyan lapok, amiket proxy vagy vpn mögül nem lehet megnézni, másokat meg igen. A kívülállók számára is elérhető oldalak vagy nem tartalmaznak hasznos infókat, vagy épp elküldik a felhasználót az anyjába, vagy a készítők f***át méregeti.

Az angol oldalon az "About" rész semmi érdemi információval nem szolgál, leszámítva, hogy 2010. januárjában 5. helyen voltak a DistroWatch[12] oldalon, és van egy link a magyar Wiki oldalukra, mert az angolt folyton törölték a Wiki szerkesztők[13]. Az persze nem jutott el az agyukig, hogy azért törölték, mert ott is csak reklámszöveget írtak a rendszerhez, de semmi technikai adatot nem közöltek. A DistroWatchon sem maradtak a topon, a 2010-es összesített statisztikában nem 5., hanem 78. helyen vannak, havi bontás nincs, úgyhogy nem lehet ellenőrizni az állításukat. Jelenleg annyira népszerűek, hogy a 2020-ban a Top 200 alját kapargatják a 198. helyükkel[14]. Ilyen egy valóban népszerű operációs rendszer.

Szélirány

A "magyart magyaroktól magyaroknak" filozófia az évek során jelentősen megkopott. A Fejlesztőhöz végül elértek a kritikus hangok, és rájött, hogy túl szűk felhasználóbázisra alapozott. Megtörtént a nyitás, a blackPanther most már csak "elsősorban" Magyarországon akar érvényesülni, és "mindenkinek" szól. Igaz, eddig irtották belőle az idegen nyelvet, most pakolhatják vissza.

A "pusztuljon a Microsoft, itt a szabadszoftver" hozzáállás is kapott egy érdekes gellert, mikor elkezdtek megágyazni a saját Pro változatuknak. Most már csak alternatívát szeretnének nyújtani, a kereskedelemben! És mint jó magyar termék - angliai cégként, már ha az IT & Telecommunication Co. létezik.

A "ne függjünk egyetlen külföldi gyártó termékétől se" cél is megváltozott: a honlap tetején már a "Szabadulj meg a Windowstól magyar alternatív operációs rendszerrel!" szlogen áll. Úgy tűnik, csak a Microsoft terméke szálka a szemükben. Olyannyira nem utálják már a többi multit, hogy a DNS rekordjuk szerint a levelezésüket Google Suite rendszeren keresztül csinálják[15].

Népszerűség

A rendszert folyamatosan a népszerűségével reklámozzák. Valójában mennyire népszerű a blackPanther?

 • Ebből az egyik "mérési felület" a Distrowatch, mint fentebb látható, az előkelő 198. helyen trónolnak. Kurvára nem elsők.
 • A másik saját oldalukon a letöltés számláló, mely 15000+ letöltést mutat a legutóbbi lemezképhez. Ebből csak az látszik, hogy van potenciális 15000 új felhasználójuk - ha feltételezzük, hogy mindenki csak egyszer tölti le a lemezképet és nem csak kipróbálja, hanem tartósan használja is.
 • Árulkodó számai vannak Facebook oldaluknak (1737 likeoló)[16] és felhasználó csoportjuk létszámának (566 tag)[17]. Ezek nagyon rideg számok a valóságból. Hova lett a 15000 ember? Felteszik a bP-t és még csak egy likeot se dobnak a Facebook oldalára?? Vagy talán nincsenek is olyan sokan...?
 • És legutolsó sorban az egyetlen hely, amire hivatkoznak: az azóta megszűnt Linux Hardware Guide oldal rangsora[18]. Ez a világon az egyetlen hely, ahol a blackPanther az első helyen állt. Mi is ez az oldal, és miért nem hallott róla senki azon kívül, hogy itt világelső helyen áll a blackPanther, megelőzve a gyűlölt Ubuntut és Linux Mint-et?

A Linux Hardware Guide egy németországi weboldal volt 2018. januárjáig[19], ami a nevéhez méltóan információt nyújtott a hardvereszközök kompatibilitásáról. A telepített Linuxomat itt regisztrálhattam, hogy milyen hardverű gépre tettem fel, és ezekből mi működik együtt azzal a Linux disztribúcióval. Ez egy rendkívül hasznos ötlet, mégis eltűnt a süllyesztőben.

És emellett adományokat is gyűjtöttek, amit időszakosan szétosztottak az oprendszerek között, méghozzá olyan arányban, ahogy szavaztak rájuk. És itt a blackPanther toronymagasan vezetett. Duplán.[20]

Bp06
Talán mondani sem kell, de azért mégis: a blackPanther-t nem felhasználók százai regisztrálták ezen az oldalon, hanem csak néhány. Ők viszont ezres nagyságrendben. Mégis kinek telepítettek ennyi gépet???

Szintén kérdés, hogy van-e köze mindennek ahhoz, hogy a bP oldalán alul London-Berlin-Budapest áll (London: itt él a fejlesztő, Budapest, mert magyar, de ki van Berlinben)?

A nagy Linux Mint botrány

2017. júliusában a Linux Mint táborát képviselő felhasználók megunták, hogy azt a bizonyos egy szem első helyet folyton az orruk alá dörgölik, és megmutatták, hogy valójában azért vezet toronymagasan a blackPanther a listán, mert hibás a szkript, ami a hardvereket azonosítja[21]. Így egy rendszert is többször fel lehetett vinni az adatbázisba. A legegyszerűbben oldották meg: a saját rendszerüket, a Linux Mintet felhozták az első helyre. Ezt a blackPanther közössége, mint valami támadást élte meg, és csalásról beszéltek, nyilvános bocsánatkérést követelve. Aztán pár nap múlva újra élre törtek a listán, hirtelen sok új blackPanther "telepítődött", óránként egy új... Mocskos Mintes Csalók!!

Bp01

A HUP botrány

2017. októberében a Hungarian Unix Portal-on csaptak össze az indulatok a blackPanther egyik funkciója és az Általános Szerződési Feltételei miatt.

Történt ugyanis, hogy egy új felhasználó megpróbált bejelentkezni a blackPanther weboldalára - de nem a blackPanther rendszeréből, hanem Windowsról. Ezért a fiókját letiltották, és 129 EUR megfizetésére szólították fel, hogy a fiókjának tiltását feloldják.

„nem jól látod a szitut cimbora... aki blackPanther alól lesegeti az érintett tartalmat, annak indzsé' van. szerintünk mindenféle más oprendszer alól leskelődő meg húzzon el, vagy fizessen.”
bthomyka[[src]]

Erről szavazás is megjelent a HUP oldalán[22]. Itt és egy kapcsolódó téma[23] alatt is megjelent a Fejlesztő, aki mindenkit elküldött az anyjába, és kijelentette, hogy azt csinál, amit akar a saját weboldalán. Ha korlátozza a hozzáférést blackPanther-felhasználókra, akkor azt. Igaz, így ugyanazt csinálta, mint a gyűlölt Microsoft: egyeduralom: csak az használhatja a kapcsolódó szolgáltatásokat, aki blackPanthert használ.

Tehát, ha már a telepítésnél elakadt, akkor nehogy a weboldalon próbálkozzon a kérdéseivel (lásd legalsó kép), mert még nekik áll feljebb.

De itt nem állt meg a történet: a Facebookos csoportjukban közzétették a regisztrált személyes adatait, mint egy szégyenfalon. És szerintük ez törvényes, mert benne volt az Általános Szerződési Feltételeikben[24], amit egyébként nem könnyű megtalálni a weboldalukon, keresővel sem.

Képernyőkép erről- 2017-10-12 23-37-52

Az ügy után pár nappal a blackPanther weboldala elérhetetlenné vált, illetve automatikusan átirányítódott a HUP oldalára. Az nem ismert hogy maguk csinálták ezt, vagy külső akcióról volt szó.

Persze Károly is létrehozott egy ugyanolyan szavazást a portálon, az Ubuntu ÁSZF-jéről[25]. A fórumot olvasva nem volt egészen képben...

Rendszer specifikációk

Magyar parancssor

A bP egy csilli-villi Linux rendszer. A parancssort is lefordították magyarra, hogy aki hülye az Alkalmazás-raktárban kattintani a "Telepítés" gombra, annak ne kelljen megjegyezni, hogy

sudo apt-get install Programom

hanem csak annyit kelljen írnia, hogy

telepites Programom

Nam kamu, 2017-ben a Wikipédia cikkükben még ez az egyik fő érv: a felhasználónak nehéz megszokni a parancssort[26]. Nem is használja senki, dude, mindenre van gomb a felületen!

Az se zavarjon senkit, hogy az RPM csomagokat használó blackPantheren nem a sudo apt-get install parancs telepítene, hanem az rpm, de így ijesztőbben néz ki. (Pluszban egyértelmű Debian/Ubuntu/Mint-ellenes ijesztegetés)

Magyar felület?

A minőségellenőrzés helyett a mennyiségre utaztak, és az alkalmazásraktárba bekerült minden, ami más Linuxokra is telepíthető. Ez egy nyilvánvaló stratégiai lépés volt, hiszen azt nem engedhetik meg magunknak, hogy alulmaradjanak a szoftverkínálatban. Így azonban válogatás nélkül bekerültek olyan szoftverek is, amik nem rendelkeznek magyar felülettel. Erre ez a "végreegymagyarrendszer" fejlesztőjének a válasza:

Képernyőkép – 2020-05-29 10-18-56
Igen. Az hogy tanulj meg angolul!

Technikai adatok

Rendszer: bár a fejlesztő tűzzel-vassal irtotta azokat, akik azt kérdezték, mikor lesz a 32 bites verziók mellett 64 bites (nem lesz, mert "nincs rá szükség!"), a 18.1-es blackPanther telepítője bizony 64 bites.

Csomagtelepítő: RPM[27] (nem "sudo intall apt-get")

Magyar asztalfelület: KDE Plasma[28]

Saját magyar szoftverek:

 • MédiaCenter (alias Kodi[29])
 • Rádiószerver (alias Airtime[30])
 • Médialejátszó (alias SMPlayer[31])
 • Black Panther Office (alias Libre Office)
 • ..

Bónusz: A LinuxInsider oldal sem nyilatkozott elismerően a rendszerről[32].

Pénzügyek

Mint a legtöbb Linux-disztribúció, a blackPanther használata is ingyenes - bár közben jött ki Pro verzió is. Mint független fejlesztésű projekt az egyik jelmondat a zászlójukon: hibás gondolkodás, hogy "csak milliárdokból lehet fenntartani egy ilyen projektet" - azaz csak nagyvállalati szoftver lehet jó/sikeres/használandó. Erre szintén a saját weblapjukon belengetik, hogy a rendszerük eddig "legalsó hangon is 50.000.000Ft-ba került", szóval az ő szoftverüket tiszteljük a ráfordított összeg miatt, a többit meg pont ezért ne tiszteljük. Sőt, külön oldalt tartanak fent arra, hogy leírják, mekkora a projekt értéke[33] - az összes külső programmal együtt, amihez maximum magyar fordítást tettek hozzá, de legtöbbször még azt sem.

Professional változat

2020-ban már professional változat is elérhető, amely a ingyenes verzión túl "olyan extrákat biztosít a felhasználói számára, amivel többé válnak egy átlag felhasználótól." Csodás marketingszöveg! Komolyra fordítva a szót és nagynehezen kihámozva a weboldaluk ködös fogalmazásaiból a Pro változat tartalma:

BlackPantherOS v18.1 Renegade asztal menu
 • egyedi azonosítóval ellátott telepítő
 • barátságos support
 • a honlap zárolt tartalmainak elérése, amely pl. a programok magyar leírását tartalmazza
 • átskinnelt asztal, amely így feltűnően emlékeztet egy másik operációs rendszerre. (Amúgy az ingyenes menü-kiegészítővel bármelyik KDE Plasma felületű Linux képes pontosan így kinézni)
 • eltérő szoftverkínálat - a képek alapján az irodai szoftvert LibreOffice-ról lecserélték a fizetős WPS office-ra, amely szintén jobban hasonlít egy bizonyos kereskedelmi szoftvercsomagra.

A vásárlás amúgy a jelenleg népszerű "subscription plan" mintát követi, azaz egy vásárlással egy év támogatást lehet venni a rendszerhez, amely a lejárat után is működik, csak támogatás, frissítések nélkül. Nyilván erre kellett az egyedi azonosító. A WPS ára is benne van, vagy csak a butított ingyeneset kapjuk? Nem tudjuk meg.

És ennél konkrétabb leírás nincs, hogy mit kapunk az évi 25.000 Ft-ért. Illetve először fizetnünk kellene, hogy megtudjuk.

Az meg már csak hab a tortán, hogy vásárolható SZERVER verzió is, évi 220.000 Ft ellenében. Nem az ár a baj, hanem, hogy ez a változat sehol - értsd: SEHOL - nincs dokumentálva a honlapon. A semmiből nőtt ki gomba módjára. Pedig aki szervert üzemeltet, azt biztosan érdekelnék bizonyos technikai részletek.

Támogatás

A blackPanther honlapjáról:

Képernyőkép – 2020-05-29 11-40-16

Szegény elnyomottak, akiket nem támogatnak és önerőből kell mindent elérniük! Jön a kérdés a fődíjért: vajon melyik operációs rendszer anyaga tölthető le a Kormány oldaláról és miért pont az? Világos: mindenki benyal a kormánypénzekért, mégis őket akarták nemzeti operációs rendszernek[34]. Igaz, ez a projekt végül elhalt, de előtte vajon mennyi támogatás folyt be?

Összegzés

Összesítve tehát az "egyetlen magyar fejlesztésű" blackPanther annyira magyar, hogy

 • már a neve sem magyar
 • külföldi rendszerekből van összekukázva és lefordítva
 • a szoftverek is külföldi fejlesztésű programok átnevezett változatai
 • a fejlesztő annyira magyar, hogy nem is Magyarországon él (és a Facebookon angol-magyar vegyes névvel van fent)

A blackPanther célkitűzése, hogy "ne függjünk egyetlen külföldi gyártó termékétől sem, ezért

 • külföldi rendszerekből van összekukázva és lefordítva
 • a szoftverek is külföldi fejlesztésű programok átnevezett változatai
 • a Wikipédia szerint nem BT, nem KFT, hanem a blackPanther Europe Ltd. tartja karban, az oldaluk alapján pedig az angliai IT & Telecommunication Co. Elég nyilvánvaló, hogy mindkettő külföldi cég.

És ha nem elég a rendszer körüli ködösítés, a fejlesztők és felhasználói közösség olyan mértékben alpári tahó paraszt stílusban nyomja, hogy igazából már önmagában ez utóbbi is elég, hogy ne akarjon valaki blackPanther felhasználó lenni. Kivéve, ha szeretné, hogy egy kalap alatt emlegessék "ezekkel".

Végezetül álljon itt a projekt vezetőjének a véleménye a felhasználóiról. Éljen a szabadszoftver.

„Nekem nem KELLESZ ÉRTSD MÁR MEG! EGYIK FELHASZNÁLÓ SE!

Engem csak egy dolog érdekel, hogy mennyit utalsz, a többihez semmi közöm.”
Vector Károly[[src]]

Bp04

Források

 1. Ez nem magyar.. http://uhulinux.hu/
 2. Ez se magyar http://www.sulix.hu/
 3. http://www.nemzetipolo.hu/miert-a-parduc.html
 4. Angliai telefonszám... https://www.facebook.com/blackPantherEurope
 5. https://hu.wikipedia.org/wiki/BlackPanther_OS
 6. https://www.facebook.com/pg/blackPantherEurope/about/?ref=page_internal
 7. https://hup.hu/node/6775
 8. Ez a weboldal nem közösségi oldal, nem tartalmaz - soha nem is tartalmazott - semmilyen fórumot, vagy ";közösségépítő&" tartalmat http://hu.blackpanther.hu/tudasbazis/a-b-c-szerzodesi-feltetelek/
 9. Angol oldal: blackpantheros.eu
 10. http://hu.blackpanther.hu/
 11. http://blackpantheros.charlesbarcza.com/
 12. http://distrowatch.com/
 13. https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Articles_for_deletion/BlackPanther_OS
 14. https://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity
 15. A DNS rekordok a Gmail-be terelik az emailjeiket. https://blackpanther.hu.cutestat.com
 16. https://www.facebook.com/blackPantherOS.Eu/
 17. https://www.facebook.com/groups/blackPantherOS/
 18. http://web.archive.org/web/20180116030503/http://www.linux-hardware-guide.com/
 19. http://web.archive.org/web/20180116030503/http://www.linux-hardware-guide.com/
 20. Az utolsó negyedév leosztása 2017-ben: http://web.archive.org/web/20171130132825/http://www.linux-hardware-guide.com/
 21. http://www.linux-hardware-guide.com/linux-hardware-guide-team
 22. https://hup.hu/szavazasok/20171011/mi_a_velemenyed_a_blackpanther_hu_aszf-erol_es_annak_a_disztribuciora_gyakorolt_hatasarol
 23. https://hup.hu/node/155735
 24. Archivált változat, már belejavítottak http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:fRSdewivcksJ:hu.blackpanther.hu/tudasbazis/regisztracio-az-oldalra-aszf/+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
 25. https://hup.hu/szavazasok/20171014/mi_a_velemenyed_az_ubuntu_aszf-rol_mert_korlatozzak_a_felhasznalok_hozzafereset?destination=node%2F155803
 26. https://hu.wikipedia.org/wiki/BlackPanther_OS#Magyar_nyelv.C5.B1_parancsk.C3.A9szlet
 27. https://hu.wikipedia.org/wiki/RPM_Package_Manager
 28. https://www.kde.org/plasma-desktop
 29. https://kodi.tv/
 30. https://www.sourcefabric.org/en/airtime/
 31. http://www.smplayer.info/en/info
 32. https://www.linuxinsider.com/story/Black-Panther-OS-Is-No-Cool-Cat-83933.html
 33. http://hu.blackpanther.hu/tudasbazis/mekkora-a-projekt-erteke/
 34. https://hirlevel.egov.hu/2017/02/26/nemzeti-operacios-rendszer/

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.