FANDOM


Vótmá az a jelenség, amikor valaki biztos abban, hogy az éppen történő helyzetet már korábban átélte, az adott esemény korábban már megtörtént volna vele.

A korábbi átélés körülményei vagy akár megtörténtének ténye bizonytalan lehet ha a jelenség egy adott időintervallumon belül több alkalommal is megtörtént.

Érdekes, hogy vótmá élményének későbbi felidézésekor maga az érzés meglehetősen pontosan körülírható, ugyanakkor elég kellemetlen érzést vált ki abból az elkeserítő tényből kifolyólag, hogy bárkivel előfordulhat.[1]

Használata

Az Interneten elsősorban Fészbúkos csoportokban bukkan fel olyan megosztott tartalmak alatt, melyeket a közelmúltban már közzétettek. Ezeket hívjuk reposztoknak.

A korántsem kedves megjegyzés a közzétevő igénytelenségének szól, mert igazán megnézhette volna, hogy meg van-e már osztva. Felkapottabb információk (pl. a 2016. év eleji új X-akták sorozat) esetében gyakoribb, hogy mindenki ezeket osztja meg, és nem törődik vele, hogy rajta kívül még tízen ugyanazt kitették.

Fő formája a hashtag-es #vótmá, ezzel visszakereshetően megbélyegzik a felesleges posztokat. Emellett képes kommentekkel is találkozunk.

Variációk

A hashtag-es forma mellett számtalan képes változat is terjeng a neten. Kabala állata a "hátongólya" (vagy: "vótmágólya").

A mindmeghalunk.com saját vótmá gyűjteménnyel büszkélkedhet, ezekből adunk ízelítőt[2]:

Források

  1. http://www.freezepage.com/1456423265QGWZWQTSPU
  2. http://mindmeghalunk.com/votma-gyujtemeny/